Založ si blog

Voľby do Európskeho parlamentu

VOĽBY DO EURÓPSKEHO PARLAMENTU        

Budúci rok nás okrem prezidentských a komunálnych volieb čakajú aj voľby do Európskeho parlamentu (EP). Prvýkrát platné referendum u nás bolo v máji 2003 pri vstupe Slovenska do Európskej únie. Politici dokázali zmobilizovať slovenského občana a k urnám prišlo vyjadriť svoj názor 52% oprávnených voličov. Vstup do EÚ bol z veľkej časti o mladých ľuďoch. Pred prvým úspešným plebiscitom sa veľmi často spomínalo slobodné cestovanie po Európe, či už za vzdelaním, prácou alebo zábavou či poznávaním.  Nadšenie z EÚ však z nás akoby vyprchalo a prvých volieb do EP v roku 2004 sa zúčastnilo necelých 17% oprávnených voličov. Najmenej z celej EÚ. Ani v roku 2009 Slovensko množstvom voličov neoslnilo (19,64%). Ak sa opýtate ľudí prečo nejdú voliť, tak veľakrát počujete rovnaké odpovede:

  • Môj hlas aj tak nič nezmení a preto nemá význam ísť voliť.

  • Všetci politici sú rovnakí (skorumpovaní a pod.) a preto nemá cenu ísť voliť.

  • O politiku sa nezaujímam a ani nepoznám žiadneho politika, preto nejdem voliť.

Najväčším víťazom eurovolieb tak býva nezáujem voličov. Mnohí z nás nevedia aké kompetencie ma EP a ako nám zasahuje do každodenného života. Nerozumieme EP a záležitostiam okolo EÚ, nikto nám to zrozumiteľne a jasne nevysvetlil.  Je to vina všetkých. Ľudí, europarlamentu, vlády ale aj médií. Verejnosť je pasívna, čaká, že zmenu urobí niekto za ňu. Obyčajný človek má pocit, že nič nezmôže. Vláda si neláme hlavu, ako európske veci jasne a zrozumiteľne vysvetliť. Aj samotná EÚ sa chová k európskej verejnosti skôr ako k objektu, ktorému sa dajú veci na vedomie. Politika EÚ z pohľadu komunikácie mi pripadá elitárska, je tlačená zhora dole. A médiá? Vystačia si s tým, že EÚ nikoho nezaujíma a prvoradé je pre nich dbať o predaný náklad a sledovanosť.

Voliči môžu teraz po prvýkrát ovplyvniť, kto sa stane budúcou hlavou Európskej komisie. Tá má byť budúci rok vybraná práve na základe výsledkov volieb do EP a schválená väčšinou europoslancov.

Pravdou je, že niektorí politici sú, rovnako ako niektorí voliči, skorumpovaní a ich činy nie sú v súlade so zákonom. Je preto úlohou voliča neskorumpovaných a o naše blaho sa starajúcich politikov voliť a podporovať. Tých zlých trestať a vylučovať z politiky. Lenže tento samočistiaci demokratický proces môže fungovať, len ak sa zúčastním volieb. 

Každý hlas sa počíta a každý je dôležitý a môže byť aj rozhodujúci. Keď svoj hlas nedám nikomu, tak možnosť ovplyvniť svoju budúcnosť prenechám iba tým, ktorí prídu voliť. Myslím si, že každý môže obetovať 1 hodinu svojho času a zmeniť tak svoju budúcnosť, svoj život. Pamätajte, že ľudia majú v skutočnosti veľkú moc. Stačí sa obzrieť pár rokov do minulosti, na udalosti z roku 1989.

Človek, ktorý sa nezaujíma o verejné dianie, je odsúdený, aby sa ním manipulovalo.

 

René Blažo

študent na katedre politológie, univerzita A. Dubčeka v Trenčíne

 

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 1684x
Priemerná čítanosť článkov: 1684x

Autor blogu

Kategórie

Archív